Er gurkemeje potent?

curcuma rod og pulver

Gurkemeje stammer oprindeligt fra Indien og dele af Sydøstasien. Det er en plante, der tilhører ingefærfamilien, og dens videnskabelige navn er Curcuma Longa.

I Indien har Curcuma i mere end 4000 år været anvendt og dokumenteret. I den Ayurvediske "heilkunst" anses Curcuma som " det varme" krydderi, og blev meget tidlig anset for at være en hellig plante. Den anvendes ligeledes som medicinsk urt, hvilket også er tilfældet i den kinesiske traditionelle medicin (TCM).

"Plantens oprindelse ligger i vådområderne i Sydøstasien, hvor varmen og fugtigheden er meget stærk. Naturlige fjender som bakterier, svampe,
Virus og parasitter er meget udbredte. Orme, mus og andre rovdyr måtte også
afholdes så effektivt som muligt. Og Curcuma har været fremragende i stand til at gøre dette med sine effektive ingredienser i tusinder af år."

Her er nogle af de traditionelle måder, hvorpå gurkemeje eller nærmere dens bioaktive virkestoffer cucuminoider, anvendes indenfor de to områder:  

Ayurveda:

    • Fordøjelse og betændelse: Gurkemeje anses for at være en kraftig antiinflammatorisk og fordøjelsesfremmende urt i Ayurveda. Det bruges til at behandle fordøjelsesbesvær, oppustethed og andre mave-tarmproblemer.
    • Leverstøtte: Det siges også at have gavnlig virkning på leveren og støtter dens funktion.
    • Led- og muskelsmerter: Gurkemeje anvendes til at lindre smerter og betændelse i led og muskler.
Kinesisk traditionel medicin (TCM):
    • Blodcirkulation: I TCM betragtes gurkemeje som en urt, der fremmer blodcirkulationen og kan bruges til at lindre menstruationsproblemer og andre tilstande relateret til blodcirkulationen.
    • Forkølelse og infektioner: Det siges også at have antibakterielle og antivirale egenskaber, så det kan anvendes til at bekæmpe infektioner og forkølelse.
    • Leverrensning: Ligegesom i Ayurveda betragtes gurkemeje som nyttig for leveren i TCM og bruges til at støtte dens funktion og rense kroppen for toksiner.

Ud over disse anvendelser er gurkemeje også blevet undersøgt for sine potentiale sundhedsmæssige fordele inden for moderne medicinsk forskning, herunder dets potentielle antiinflammatoriske, antioxidative og anticancer-egenskaber.

Det er curcuminoiderne (virkestofferne i curcuma ), der er ansvarlige for curcumaens anitoxidant- og antiinflamatoriske egenskaber. 

Der er nu langt over 1.000 forskningsartikler om gurkemeje eller curcuma hvor curcumin er det vigtigste virkestof  i curcuma (standardbog: "De molekylære mål og terapeutiske anvendelser af curcumin i sundhed og sygdom", Springer-Verlag, ISBN-13:978-0-387-46400-8, 480 sider med utallige litteraturhenvisninger).

Der har været utallige overvejende positive forskningsartikler i de sidste 50 år om hvordan curcumin virker. Det er bemærkelsesværdigt, at virkningerne af curcuma er utrolige forskelligartede, så man nærmest bliver skeptisk over for, hvorfor netop én plante eller dens aktive virkestoffer, har vist sig, at kunne have en så bred effekt på så mange metaboliske veje.

Jeg kan på det varmest anbefale den gratis e-bog fra Dr. Rudolf Bolzius: Ein Segen für die Menschheit: Das Superfood Curcuma. Det er bind I, nummer to er lige ved at være færdig, og har yderligere spændende artikler og anvendelsesområder med. 

https://www.der-mitochondrien-doktor.de

Dele af teksten er fra Dr. Bolzius e-bog, og med tilladelse til gengivelse.

 

 

 


Skriv en kommentar

Venligst vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes før de offentliggøres

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.